renov235.jpg
renov237.jpg
renov238.jpg
renov236.jpg
renov239.jpg
renov240.jpg
renov231.jpg
renov232.jpg
renov233.jpg
renov234.jpg
renov235.jpg
renov237.jpg
renov238.jpg
renov236.jpg
renov239.jpg
renov240.jpg
renov231.jpg
renov232.jpg
renov233.jpg
renov234.jpg
renov235.jpg
renov237.jpg
klicka på siffrorna ovan för att bläddra bilderna manuellt

Februari 2014

Slipningen tar mycket tid. När alla större skott och mindre kompletterande delar är färdigslipade börjar slutet på arbetet att anas.

Dock återstår pentryt, vilket inte har så stora ytor men istället många prång och trånga hörn som är svåra att komma åt med slipmaskin.

Till slut är grovslipningen färdig.
Nu är det lappning och lagning, som påbörjas. Många plywooddetaljer har fanerläpp kring kanter och där det varit kraftigt fuktigt även kraftigare delaminering av plywooden där de olika fanerskikten helt gått upp i limningen. Det tar tid att med lim och tvingar laga dessa skador, här blir det antalet tvingar och limmets torktid som bestämmer hur fort arbetet avancerar.
Genom åren har olika ägare gjort modifieringar och förbättringar på båten. Detta märks genom ett betydande antal hål och skruvhål i plywoodskott och trädetaljer. Det känns tråkigt att bara acceptera detta, så jag ägnar mig åt att plugga skruvhål och laga i skadade trädetaljer.
Totalt har det blivit 60-70 träplugg, som limmats på plats.
Låset på dörren till akterruffen anser vi vara onödigt med ett utstickande handtag som man bara fastnar i. Därför tar jag bort hela låset och pluggar de stora hålen med ”skivor”, som sågats av en gammal överbliven flaggstång av mahogny. Den får även utgöra råvara till de träpluggar, som behövs.
Flera plywooddetaljer, som dörrarna och lucka ovan motorhuven är så kraftigt solblekta att de fortfarande efter renslipning är markant ljusare i färgton.
Betsar därför dessa med Internationals mahognybets, vilken gör ytorna betydligt mörkare. Provar även Biltemas Magnybets, den har fördelen att vara på oljebas, vilket medför att även grundoljningen är klar när man betsat. Den är dock betydligt mildare i färgen och används slutligen på de övriga delar, som ej är solblekta. Den ger en mer distinkt röd färgton åt mahognyn.
De fläckar där ytfanerat blivit genomslipat ”duttar” jag med Internationalbetsen, det blir inte bra men dock mörkare även om betsen tar sämre på det ljusare faneret.
Lackar med Biltemas uretanalkydlack, tanken är att lacka alla synliga sidor sju gånger och dolda baksidor två gånger.
Lackningen är tidskrävande då den låga temperaturen gör att jag låter torkningen få ett extra dygn.